Ολοκληρώθηκε το East Med Yacht Show 2019

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Δελτίο Τύπου- Συνάντηση των επαγγελματικών φορέων του θαλάσσιου τουρισμού
20th February 2019

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το East Med Yacht Show 2019

Στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε, από τις 10 έως και τις 13 Μαΐου, η 18η Έκθεση Επαγγελματικών Επανδρωμένων Σκαφών Αναψυχής “East Med Yacht Show” 2019, αφήνοντας για μία ακόμη χρονιά τις καλύτερες εντυπώσεις. Ικανοποίησε το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού και των επαγγελματιών του κλάδου για το θαλάσσιο τουρισμό και ειδικότερα για το yachting, διαδραμάτισε και φέτος καταλυτικό ρόλο στην προώθηση του ελληνικού επαγγελματικού σκάφους, σε διεθνές επίπεδο.

 

“Η φετινή έκθεση ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ”, όπως επεσήμανε ο κ. Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (Ε.Π.Ε.Σ.Τ.). “Οι χιλιάδες επισκέπτες της είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν ότι αυτή η µορφή εναλλακτικού τουρισµού δεν είναι απαγορευτική για τον προϋπολογισμό τους. Αντίθετα, διαπίστωσαν ότι µπορούν να ναυλώσουν σκάφη, δαπανώντας ακριβώς τα ίδια χρήµατα µε αυτά που θα έδιναν σε ένα ξενοδοχείο”. Το ελληνικό σαλόνι σκαφών, χάρη στη συνεχή προσπάθεια των τελευταίων 18 ετών, έχει αναδειχθεί σε θεσμό και έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση και την αποδοχή σημαντικών επαγγελματιών του χώρου, ναυλομεσιτών, ανταποκριτών και δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Η D-Marin, Marina Zea φιλοξένησε το East Med Yacht Show, για 4η συνεχή χρονιά και ως Event Host συνέβαλε καθοριστικά στη διεξαγωγή του, εξασφαλίζοντας τους απαιτούμενους χώρους για τον ελλιμενισμό των σκαφών και την τοποθέτηση περιπτέρων, ενώ διέθεσε και το προσωπικό της για την κάλυψη των αναγκών της διοργάνωσης. Στην προβλήτα Α’ της Μαρίνας Ζέας, πραγματοποιήθηκε και το cocktail party, με το οποίο ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή τελετή έναρξης  του East Med Yacht Show 2019, η οποία ξεκίνησε από τον προαύλιο χώρο του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, όπου απηύθυναν χαιρετισμούς οι επίσημοι και κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων.

 

Στα φετινά εγκαίνια, τα οποία συντόνισε η κ. Καλλιόπη Ευσταθίου, CEO του Οργανωτικού & Συντονιστικού Γραφείου της έκθεσης Trinity Events, την παράσταση έκλεψαν το φαντασμαγορικό χορευτικό show με πυροτεχνήματα και φωτιές, καθώς και τα επιβλητικά yachts της φετινής έκθεσης, που πρόσθεσαν μία ξεχωριστή ατμοσφαιρική νότα στην εκδήλωση. Eπίσης, βραβεύθηκε ο ο τιμώμενος στη 18η Έκθεση Δήμος Κεφαλλονιάς για την προσφορά του στον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό, ενώ έγινε ειδική μνεία στο Λιμενικό Σώμα που φέτος γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Στην τελετή έναρξης της διεθνώς αναγνωρισμένης έκθεσης, που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων σαλονιών για το θαλάσσιο τουρισμό,  απηύθυναν χαιρετισμό: ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνος Τσέγας, ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. και Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ κ. Γιώργος Βερνίκος, Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.) κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Ν.Ε.Ε.) κ. Γεώργιος Αλεξανδράτος, ο Τομεάρχης Παιδείας της Ένωσης Κεντρώων κ. Παναγιώτης Ευαγγελίου (ως εκπρόσωπος της Βουλής), η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κ. Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της PHOENIX Registry κ. Άρης Αρβανιτάκης, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Πετρελαιοειδών ΑΡΓΩ Α.Ε. κ. Ελευθερία Λυσικάτου, ο Διευθυντής Επιχειρησιακής Ανάπτυξης Ομίλου Ιατρικού Αθηνών κ. Νικόλαος Μόσχος, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης.

Στα εγκαίνια παρέστησαν επίσης: ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, οι Υπαρχηγοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης και Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γιάννης Αργυρίου, ο Εκπρόσωπος Τύπου Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Πλοίαρχος Λ.Σ. Νικόλαος Λαγκαδιανός, ο Αντιδήμαρχος Κεφαλλονιάς κ. Ευάγγελος Κεκάτος, ο Διευθυντής της D-Marin, Marina Zea κ. Γιάννης Κουτσοδόντης.

 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης, κατά το χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του East Med Yacht Show 2019, τόνισε ότι “αυτήν την περίοδο ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικά εξελισσόμενους κλάδους του ευρύτερου τουρισμού στη χώρα μας, συμβάλλοντας στο μερίδιο που του αναλογεί, στη συνολική ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας”. Ανάπτυξη, που όπως είπε, δεν οφείλεται μόνο στην ομορφιά των ελληνικών θαλασσών και των νησιών μας, αλλά και “στη συστηματική δουλειά της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, στην προσπάθεια που καταβάλει κάθε πλοιοκτήτης μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον”.

Ο κ. Κουβέλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ανάγκη προστασίας της ναυτικής εργασίας, του θαλασσίου πλούτου και περιβάλλοντος, ενώ μιλώντας για τα μέτρα που το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει λάβει ως προς της επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου, είπε: “Η εκστρατεία κατά των παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών αναψυχής, η πλήρης αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, είναι μερικές από τις ενέργειες στήριξης του κλάδου”.

Τόνισε επίσης, ότι για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η ασφάλεια στη θάλασσα αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση και βασική επιδίωξη του είναι οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, να απολαμβάνουν τις ελληνικές θάλασσες, τηρώντας τους απαραίτητους κανόνες ασφάλειας και νομιμότητας. “Το Υπουργείο μας είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των επαγγελματιών του κλάδου, θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού πρέπει να είναι ασφαλείς, υψηλού επιπέδου και προσιτές στο ευρύτερο κοινό”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στην Ε.Π.Ε.Σ.Τ. “για την παραχώρηση εκθεσιακού χώρου στο Λιμενικό Σώμα, με την οποία”, όπως είπε, “τιμάται και αναδεικνύεται το πολυεπίπεδο έργο του για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Φέτος, το Λιμενικό Σώμα κλείνει έναν ιστορικό κύκλο 100 χρόνων και σας διαβεβαιώνουμε ότι ξεκινάει ένας νέος με πιο ευοίωνες προοπτικές χρόνος”.

 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (Ε.Π.Ε.Σ.Τ.) κ. Αντώνης Στελλιάτος, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των φορέων, των χορηγών και των υποστηρικτών, που τίμησαν με την παρουσία τους τη φετινή τελετή έναρξης, είπε χαρακτηριστικά: “Είναι μεγάλη τιμή για την Ένωσή μας, που είστε μαζί μας απόψε, στα εγκαίνια του 18ου East Med Yacht Show. Η παρουσία σας σημαίνει ότι στηρίζετε το ελληνικό επαγγελματικό yachting και κατά συνέπεια τον ελληνικό τουρισμό”.

Ο κ. Στελλιάτος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη ζωτική σημασία της στενής συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει με τα συναρμόδια υπουργεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. “Όλοι όσοι είμαστε εδώ, νομίζω ότι συμφωνούμε, πως ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Πάνω από κομματικά χρώματα και αιτιολογίες, διότι είναι η πηγή πλούτου για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας”, τόνισε. “Η Ένωσή μας κάνει μία τεράστια προσπάθεια να φτάσει την Ελλάδα μας στην κορυφή του παγκοσμίου yachting και να είστε σίγουροι ότι με τη συμπαράστασή σας μπορούμε να το καταφέρουμε”.

Μιλώντας για τη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού επαγγελματικού yachting, αναφέρθηκε στο ότι συνεισέφερε με 3,8% στο συνολικό 18% που ήταν η συνεισφορά του τουρισμού στο Α.Ε.Π. Επεσήμανε, επίσης, ότι η ζώνη Περάματος λειτουργεί σε ποσοστό 90% με επαγγελματικά πλοία, ότι υπάρχουν περίπου 4.500 Έλληνες ναυτικοί που απασχολούνται σε ελληνικά τουριστικά πλοία, ναυτολογημένα στο Ν.Α.Τ., ότι το yachting δίνει ζωή στα απομακρυσμένα ελληνικά νησιά, τονώνει τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Εδώ και 18 χρόνια, σκοπός της έκθεσης είναι να προωθήσει το επαγγελματικό yachting, τα ελληνικά σκάφη και πληρώματα, την ελληνική σημαία, να αναδείξει τις ομορφιές της χώρας μας και τη μοναδικότητά της. Και για όλα αυτά αξίζει, όπως χαρακτηριστικά είπε, “ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, που είμαστε σαν μία γροθιά, στα κορίτσια της Ένωσης, την Αλίνα και την Λένα, στη CEO της Trinity Event, Καλλιόπη Ευσταθίου, για τη βοήθειά της στο να φτάσουμε εδώ που έχουμε φτάσει το East Med Yacht Show”.

Ολοκληρώνοντας το καλωσόρισμα και το χαιρετισμό του, ο κ. Στελλιάτος έκανε ειδική αναφορά στο Λιμενικό Σώμα και στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, λέγοντας χαρακτηριστικά: “να είστε όλοι πάντα καλά και να συνεχίσετε το ιερό σας έργο. Να περιφρουρείτε τα σύνορά μας, να σώζετε καθημερινά ζωές βασανισμένων μεταναστών, να συνεχίσετε να στηρίζετε τη γαλανόλευκη, έτσι ώστε να κυματίζει στα πελάγη μας και στα 7.000 ελληνικά επαγγελματικά σκάφη υπερήφανη. Σας ευχαριστώ όλους θερμά και χρόνια πολλά στο Λιμενικό Σώμα”.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ 18η ΈΚΘΕΣΗ “EAST MED YACHT SHOW 2019”

Το 18ο East Med Yacht Show, που διοργανώθηκε και φέτος από την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (Ε.Π.Ε.Σ.Τ.) σε συνεργασία με το Οργανωτικό – Συντονιστικό γραφείο Trinity Events, είχαν θέσει υπό την Αιγίδα τους: το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.), η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Πειραιά, το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (Ν.Ε.Ε.), ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (Ε.Β.Ε.Π.), η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (fedHATTA) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

 

Το East Med Yacht Show 2019 είχε τρία σκέλη και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκειά του:

 • Παρουσιάστηκαν 60 σκάφη – μέλη της Ε.Π.Ε.Σ.Τ. (επανδρωμένα motor yachts, sailing yachts, catamaran και bareboats), καλύπτοντας όλο το εύρος των σκαφών που διατίθενται προς ναύλωση και προς πώληση στην ελληνική αγορά.
 • Συμμετείχαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί yacht brokers, καθώς και τουριστικοί πράκτορες των αγορών της Ρωσίας, των πρώην Ανατολικών χωρών, της Κίνας, αλλά και του Αραβικού Κόσμου.
 • Έλαβαν μέρος 40 περίπτερα ελληνικών εταιριών ναύλωσης σκαφών (τουριστικών πρακτόρων και ναυλομεσιτών), καθώς και εταιριών που παρέχουν υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού.
 • Πραγματοποιήθηκαν ποικίλες παράλληλες θεματικές εκδηλώσεις, ειδικά σχεδιασμένες από το Trinity Events, όπως:
 • Σεμινάριο με θέμα “ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ”, από την εταιρία SeaWorks Training and Consultancy, με τη Δρ. Κατερίνα Κώνστα.
 • Σεμινάριο με θέμα “ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ: ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ”, από την εταιρία PHOENIX Register of Shipping, με τον κ. Άρη Αρβανιτάκη.
 • “YOGA on DECK”, στο κλασικό παραδοσιακό ιστιοπλοϊκόσκάφος ARKTOS, με την κ. Νίκη Πετρουλάκη και Live DJ Set by MARSHA.
 • Σεμινάριο με θέμα “YES TO SEA TOURISM FORUM PRE NETWORKING EVENT 2019 – ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ YACHTING”, από το Young Executives Shipping *(YES) FORUM, με την κ. Δανάη Μπεζαντάκου.
 • Εργαστήρι με θέμα “ΑΤΖΕΝΤΑ 2030 ΚΑΙ YACHTING. ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ”, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τη Δρ. Μαρία Λεκάκου.
 • Σεμινάριο κατάδυσης με θέμα “BIG BLUE ADVENTURE”, στο σκάφος Prince, από την εταιρεία Καρτελιάς, με τον κ. Νίκο Βαρδάκα, scuba instructor και ιδιοκτήτη του Scubalife Dive Center.
 • Σεμινάριο ελεύθερης κατάδυσης (ΑΠΝΟΙΑ) με θέμα “Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΣΚΑΝΤΑΛΟΠΕΤΡΑΣ”, στο σκάφος Prince, από την εταιρία Skandalopetra diving, με τον κ. Χρόνη Χλίτσιο, αθλητή ελεύθερης κατάδυσης.
 • Ιστιοπλοϊκοί αγώνες “MATCH RACE” και “SUP RELAY”, με την υποστήριξη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά.
 • Μαθήματα ιστιοπλοΐας για παιδιά 5 – 16 ετών, από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά.
 • Σεμινάριο με θέμα “ΔΡΟΥΜΕ ΠΡΑΣΙΝΑ Ή ΠΑΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ”, από το Σωματείο Αστέρι και τη Δράση Euro Green Sports, με τη Δρ. Τάνια Κυριακίδου, στο σκάφος Prince.

 

Τιμώμενος Δήμος για την προσφορά του στον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό ήταν ο Δήμος Κεφαλλονιάς, που εκπροσωπήθηκε από το Δήμαρχο Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρο Παρίση και τον Αντιδήμαρχο κ. Ευάγγελο Κεκάτο. Εκτός από το περίπτερο του Δήμου Κεφαλλονιάς, ξεχωριστό και ιδιαίτερο χρώμα στη διοργάνωση έδωσε, τόσο το περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής, όσο και το περίπτερο του Δήμου Πειραιά, όπου οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούσαν να ενημερωθούν για τα αξιοθέατα και τις ομορφιές του Πειραιά. Επίσης, η Ε.Π.Ε.Σ.Τ. παραχώρησε περίπτερο στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, θέλοντας να τιμήσει και να αναδείξει το σημαντικό ρόλο του στη διαφύλαξη και την προστασία των ελληνικών θαλασσών και λιμανιών, αλλά και με στόχο να τονιστεί και να προβληθεί η συμβολή του στη διασφάλιση και την ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού και ειδικότερα του yachting στην Ελλάδα.

 

Το East Med Yacht Show 2019 κατάφερε να εντυπωσιάσει για μία ακόμη χρονιά, κάτι που δεν είναι τυχαίο, καθώς έχει εξελιχθεί σε μία διοργάνωση διεθνών προδιαγραφών, που πραγματοποιείται σε μία χώρα ιδανική για τουρισμό και yachting, με 5.000 νησιά και βραχονησίδες, 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή. Στην Ελλάδα, όπου κάθε νησί έχει τα δικά του ήθη και έθιμα και σε όποιο πέλαγος και να πλέεις αναπνέεις αέρα πολιτισμού και ιστορίας, απολαμβάνεις τη μοναδική παγκοσμίως φιλοξενία, που μόνο ο Έλληνας ξέρει να προσφέρει. Η ετήσια έκθεση, που αποσκοπεί στην ανάδειξη του θαλάσσιου τουρισμού της Ελλάδας, στη δικτύωση και τη διερεύνηση συνεργασιών μεταξύ των επαγγελματιών του yachting και γενικότερα του κλάδου, πραγματοποιήθηκε και φέτος με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ.

 

ΧΟΡΗΓΟΙ 18ης ΈΚΘΕΣΗΣ “EAST MED YACHT SHOW 2019”

 

 

* Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ε.Π.Ε.Σ.Τ.: κ. Λένα Ράβδου, τηλ.: 210 4526335, email: epest@epest.gr, website: www.epest.gr, Official websiteEast Med Yacht Show 2019”: www.eastmedyachtshow.gr